Hvad er et sikkerhedsdatablad?
Et sikkerhedsdatablad, også kaldet for en leverandørbrugsanvisning, er et dokument, der under alle omstændigheder skal medfølge kemikalier og kemiske stoffer, der skal anvendes til professionelt brug.
Det er krævet af EU forordningen REACH, at man har et sikkerhedsdatablad medfølgende sine kemikalier og andre kemiske stoffer, da de anvendes som identifikations materiale for disse.
I et sikkerhedsdatablad skal der indgå følgende oplysninger: identifikation af det stof eller det kemiske produkt, der er tale om, samt identifikation på selskabet eller virksomheden, hvortil kemikalierne eller de kemiske stoffer hører.
Et sikkerhedsdatablad kan indeholde fareindikationer, der er vigtige at have for en leverandør, hvis denne skulle få brug for en opgørelse over og identifikation af, hvad kemikalierne kan og gør, hvis eksempelvis, der er har været et uheld under transporten af de kemiske produkter.
Anvendelsen af et sikkerhedsdatablad
Normalvist laves der en kemisk risikovurdering af arbejdspladsen, som angiver, hvilke områder, der kan være eller er direkte sundhedsfarlige og sikkerhedsfarlige. Hertil hører naturligvis et sikkerhedsdatablad, da den angiver, hvad de enkelte kemikalier og kemiske stoffer kan.
Når der er dannet et overblik over, hvilke kemiske stoffer og kemikalier, der anvendes og befinder sig på virksomhedens matrikel, så er det vigtigt at få indhentet et nyt sikkerhedsblad, således at der kan udarbejdes en ny kemisk risikovurdering ud fra den sidste nye information omkring kemiske produkter.
Dog behøver man ikke at indhente et nyt sikkerhedsdatablad, hvis man har Service eller Service-Plus-abonnement.
Når der findes et overblik og en kortlægning over, hvad de forskellige kemiske produkter er, og hvor de befinder sig, så kan der skabes et overblik over, hvilke arbejdsprocesser og eller arbejdsopgaver, der har omgang med kemiske stoffer, kemikalier eller andre kemiske materialer.
Sikkerhedsdatablad i kemikalieregistreringen
Ved hjælp af Dansk Kemidatabase kan der både laves kemiske risikovurderinger, samt kemiregistringing. Dog kan dette tage tid, især hvis man har en travl hverdag, særligt når der efterfølgende skal laves indhentning af opdaterede sikkerhedsdatablad.
Har man problemer med at håndtere alt dette, fordi at det naturligvis kan være en større mundfuld, så står Joblife, der står bag Dansk Kemidatabase, klar til at hjælpe.
De har nemlig udarbejdet funktionen “KemReg”, der gør det meget nemmere at indhente et sikkerhedsdatablad, og desuden tilbyder de bistand og vejledning fra en af deres kemikere, når der skal registreres kemiske produkter i forbindelse med kemisk risikovurdering.
Det er super, super vigtigt, at der er orden i kemikalieregistreringen, og derfor er det heller ingen skam at bede om hjælp, hvis arbejdet eller situationen synes uoverskuelig. Dansk Kemidatabase hjælper både med et sikkerhedsdatablad, vejledning, gode råd og meget mere.
Få orden i tingene i dag, for at skabe en sikker og tryg arbejdsplads for dine medarbejdere.